Йордан Кръстанов алармира: Тракийският култов комплекс край Старосел се превръща в руини

Тракийският култов комплекс, разкрит под Четиньова могила край село Старосел през 2000-та година, е изоставен на разрухата, алармира Йордан Кръстанов – кандидат за депутат в листата на коалицията ГЕРБ-СДС №24 за област Пловдив. Днес той видя с очите си найлоните и дъските, които с които е опакована защитната сграда, издигната при входа на този паметник на историята от древните времена на траките.
Могилата е съхранявала култовия комплекс 2 500 години, за да ни покаже едно уникално творение от онези времена. Ние обаче не можем да го опазим и 20 години, коментира Йордан Кръстанов.
Управителят на архитектурното и строително чудо на траките Иван Жутев, бивш кмет на село Старосел, показа изгнилите дървени ритловици в защитната сграда, която се намира пред тракийския култов храм с кръгъл купол, е оформена преди двайсетина години. Днес там ветровете бушуват и найлоните, които служат за прозорец и стена пред дъските се късат и подменят.

Иван Жутев и Йордан Кръстанов
Иван Жутев сподели пред Йордан Кръстанов (вдясно) болката си на старината от 4-5 век преди новата ера

Жутев се оплака, че поради липсата на климатична инсталация и техническа поддръжка се получава конденз в кръглата зала. Влагата руши уникалния цветен декоративен фриз.
Групи от чужди и български туристи пристигат ежедневно и на тълпи, за да се докоснат до архитектурното и строително майсторство на траките. И вероятно се питат защо българските власти не укрепят тази дълбока старина, за да я запазят за поколенията и света.
Управителят на комплекса поясни, че откривателят на Тракийския култов комплекс – покойният археолог и траколог Георги Китов, е успял да разкрие с екипа си едва една трета от затрупания комплекс. „Време е работата да продължи“, убеден е той. Тракийският култов комплекс е национален паметник на културата и е в Топ 10 на туристическите културни дестинации у нас.

Йордан Кръстанов в Страосел
Йордан Кръстанов разгледа великолепното солидно строителство на траките и лошото състояние на защитната сграда

Впечатлен от великолепното вековно наследство, което заслужава, но не получава цялото внимание на държавните институции, Йордан Кръстанов обеща пълната си подкрепа за
Староселския тракийски комплекс, когато стане депутат. „Приемам опазването и довършването на археологичните разкопки тук като конкретен ангажимент и лична кауза“, каза той.