Йордан Кръстанов, СДС: Българите трябва да се доверят на партиите с експертиза и държавнически опит, за да излезем от дълбоката криза

Във всеки един от последните избори народът казва на политиците: Искаме да се обедините

Йордан Кръстанов от СДС участва в кандидатската листа на коалицията ГЕРБ-СДС в предстоящите избори за парламент на 2 октомври. Той е трети в бюлетината и е под №103. Вече 32 години е верен на синята идея и не е променял партийната си принадлежност.

Икономист е по образование, демократ е по душа и е предприемач по характер. Отглежда зеленчуци в стъклена оранжерия от 22 декара. Трети мандат е председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Семеен, с две деца.

 • Г-н Кръстанов, според вас как ще гласуват на 2 октомври избирателите? По идеи или по симпатии?

Трудно ми е да реша как ще гласуват хората. Българският народ е доста доверчив. Новите проекти, които се появяват с послания за промяна, ги увличат, защото стремежът към промяна е естествено заложен. Заради него избирателите се довериха и бяха излъгани и от царя, и от „Има такъв народ“ (ИТН) … Явно българите все още не са осъзнали, че всъщност управлението на държавата и на общините изисква познания, отговорност, експертиза. Само желание за промяна не е достатъчно, необходим е държавнически опит. Много леко хората дават доверието си, а след това всъщност точно те плащат сметката.

Йордан Кръстанов
Йордан Кръстанов

И още нещо. В България се гласува не „за“, а „против“. Според мен това идва от нашата народопсихология. Хората се чувстват излъгани и се обръщат срещу досегашното. Ето сега на предстоящите избори тези, които се чувстват излъгани от „Продължаваме промяната“ (ПП), просто няма да отидат да гласуват. Голяма част от тях преди това гласуваха за ИТН.

 • Ако избирателите гласуват за политики, няма ли да подкрепят БСП? Мнозинството не иска ли най-вече това – по-социална държава?

Да, обаче БСП само на думи е социална партия, а на практика не е. В тези шест месеца, в които управляваха в коалиция,

социалистите показаха старото си лице.

Имам информация, а и в медиите пише, че те уредиха тотално партийните си членове във властта, там, където имаха министерства. В горските управления назначиха всички партийни секретари по места. В регионалните звена на всички държавни институции, освободиха служители, за да назначат свои хора. БСП вече 30 години показва, че не може да управлява, че няма нищо общо с държавническото мислене и с управлението. Очаквах, че този път ще е различно заради младите хора в партията, но това не се случи. Всяка по-висока държавна позиция бе дадена на хора от приятелския кръг на началника на кабинета на Корнелия Нинова.

 • А защо според вас е добре да управлява ГЕРБ-СДС? Защо да се доверим на статуквото, представлявано от ГЕРБ?

Колкото и да звучи недостоверно за тези, които искат промяна, аз мисля, че системните партии, които имат идейна основа, стоят по-солидно. ГЕРБ бе създадена като проект на Бойко Борисов, но в беше натрупана доста експертиза и сега партията е готова на всичко – и да управлява, и да бъде в опозиция.

Надявам се на тези избори разумът да надделее и да има правителство – крайно време е. Разбира се, че ще бъде с много компромиси, но инфлацията трябва да се овладее преди да стане много страшно. Официалната инфлация за август беше 17,8%, но според мен реално далеч по-висока. При някои от най-оборотните стоки, каквито са храните, достига 100%. Това, което съм пазарувал за 20-25 лева, сега го плащам с 50-60 лева. Дървата от 80-90 лева станаха 200 лева. Това е истинска драма за голяма част от българите.

Почти съм сигурен, че в дългите години на управление на ГЕРБ е имало нарушители на закона, но за тези случаи си има съдебна система. С вдигнатия юмрук хората бяха подведени и затова България попадна в най-тежкия период в неопитни ръце. Ако имаше стабилно управление, кризите нямаше да ни засегнат толкова тежко. Имали сме кризи и след срутването на кулите-близнаци в Ню Йорк, после преминахме през световна финансовата криза 2007-2008 г., но не пострадахме толкова тежко. А сега, като нямаше управление – три пъти заради служебните правителства миналата година, и още шест месеца, защото тези, които ни управляваха, се учеха на управление – ситуацията е настина много трудна. Не говоря пристрастно, а обективно. Не може да нарушиш Конституцията и да претендираш, че си новото лице. А щом си допуснал такава грешка, можеш да я заличиш със следващите си действия като покажеш, че си друг човек.

Обаче така и не видяхме другия Кирил Петков.

Най-голямата глупост бе арестуването на лидера на опозицията. Това не се прави даже в диктаторските държави! Ако, за да арестуваш един обикновен човек, ти са необходими определен брой доказателства, за да арестуваш политически лидер, трябва да има железни аргументи. А в случая се действаше на принципа: Първо ще го арестуваме, после ще търсим доказателства.

 • Как тогава да се бори корупцията?

Идеята на ПП да изкоренят корупцията звучеше добре, но това е дълъг процес. Корупция се изкоренява със системни, дългогодишни действия, промяна в закони и т.н. Не може едни момчета, които сами си вдигат лозунга „Добре дошли“ (което видяхме на предишните избори), да бъдат взети на сериозно. Та, те мамят!

 • Мъдър ли е нашият народ, както казват всички политици преди избори?

Сигналите, които избирателите дават, говорят за мъдрост. Гласувайки, те казват: Ние не можем да дадем подкрепа само за една политическа сила. Затова няколко партии получават възможност да влязат в управлението. Това е призив към политиците да се обединяват. Аз съм „за“ коалиционното управление, защото има контрол между самите участници в правителството при взимане на решения. Мисля, че това е пътят. Личностните нападки трябва да отстъпят назад, защото

страната ще трябва да се управлява с обединени сили.

Очаквам, че ще развият процеси и в ПП, които ще помогнат за подкрепа. Защото никой не е в бяло.

 • Защо СДС избра да се коалира с ГЕРБ? Кое е общото между двете партии?

След като Демократи за силна България (ДСБ, създадена от Иван Костов – б.р.) направиха коалиция с „Да, България“ и създадоха заедно „Демократична България“ (ДБ), те решиха, че са самодостатъчни и не им трябва никой друг. Ние трябваше да търсим с кого да се коалираме. Опитахме да водим разговори с ДБ още за евроизборите, но получихме отказ. Трябваше да търсим партньор вдясно и най-естественият избор бе ГЕРБ, защото и двете партии сме в политическото семейство на Европейската народна партия. Освен това в редиците на ГЕРБ има много бивши кадри на СДС. Развитието на политическата ситуация у нас показа, че сме взели правилното решение, защото по същия начин ДСБ беше обезличена в коалицията ДБ. Членове на ДСБ бяха подкупени с административни постове. Партията получи само едно министерство в коалиционното управление на кабинета Петков – това на електронното управление, а Атанас Атанасов бе поставен като заместник-председател на Народното събрание. Както виждам, тази партия се обезличава и изчезва. Ако пък ние бяхме станали членове на ДБ, щяхме на напуснем коалиционното правителство, тъй като нямаше как да приемем да сме в коалиция с БСП. В СДС сме десни хора и това е една от червените линии за нас.

 • Какво бихте посъветвали младите хора преди изборите?

Младите хора действително излязоха и гласуваха на предишните избори за „Продължаваме промяната“, а преди това за ИТН. Надявам се на предстоящите избори да внимават за кого дават гласа си и кого подкрепят да управлява държавата. Трябва да изберат в чии ръце поверяват бъдещето си. Но в нашата коалиция има доста сериозно присъствие на младежи.

 • Кой е най-важният урок в живота ви?

Общо взето животът ми преминава в динамично време – от комунизъм към изграждане на демокрация. Аз съм участвал във всичките процеси по собствено желание и с голям ентусиазъм. Разбира се, имаше и разочарования.

Рано се научих, че човек трябва сам да определя посоката и бъдещето си, и да се бори за хляба си.

Родителите ми бяха обикновени безпартийни хора.  Не съм бил на нито една държавна служба, въпреки че многократно съм имал тази възможност.

Развивам се в частния бизнес от 1987 година, когато бях на 23 години. Започнах по Указ 56, като направих заведение. И оттогава досега не чакам държавата да ми решава проблемите. Може би затова съм дясно ориентиран човек. За мен това е най-ценния урок: осъзнах, че трябва сам да се изправям срещу трудностите, да взимам решения и да си нося последствията.

 • Какво трябва да променим, за да догоним западните демокрации?

Вече звучи като клише, но докато нямаме върховенство на закона в България, няма да имаме нормална държава. Това е най-голямата битка, защото много от проблемите идват от службите за сигурност и от бившите тайни служби, които са се внедрили в съдебната система и във всички ключови институции. Има много примери за чужди инвеститори, напусна България, защото не получават правосъдие и справедливост. Всички други промени са подвластни на тази. Има ли върховенство на закона, корумпираните ще бъдат наказани и хората ще усетят, че управлението е справедливо.

В България има твърде много безнаказаност и това трябва да бъде преустановено.

Дори някой управленец да иска запазване на статуквото, това не може да продължи. Не можем да останем в структурите на Европейския съюз без да се променим. Важна стъпка ще е включването ни в Еврозоната. Между другото, това, което пречеше досега държавата да бъде съборена, е Валутният борд. Именно той успя през всичките кризи да запази и лева, и спестяванията на хората.

Всяко общество – на Запад или на Изток, си има гнили дъски. Но в Европа има присъди. Ние сме малка държава, познаваме се. Елитът е пред очите на всички, вижда се какъв е стандартът му на живот и че не е окей да разполагаш с повече отколкото печелиш. Това руши обществото.

 • Защо все още нямаме електронно правителство?

Електронното управление е голяма крачка напред и отдалечаване от корупцията. Помня, че министърът на електронното управление в последното редовно правителство беше обещал, че за месец-два ще бъдат въведени много електронни услуги, включително и здравната карта. Но не успя. Не казвам, че той е виновен, може би някой му пречеше да си изпълни обещанието. Но силата на един реформатор е в това да премахне пречките. Веднъж на едно събрание на ГЕРБ, когато още беше на власт, кметовете на общини да трябвало да отчетат какво са направили. Всички говорили с „ще“. А Бойко Борисов им забранил да се изказват в бъдеще време. Щом нещо е заложено в програмата, трябва да се изпълнява и точка.

 • Кога за последен път сте си казали, че България е мястото, където искате да живеете?

Винаги си го казвам и това не е поза. Аз съм имал възможност да преместя бизнеса си в чужбина, но знам, че не мога да живея като изгнаник. Извън нашата държава, аз съм никой.

Не мога да оцелея, ако нямам приятелите си, роднините си, средата.

Животът не е само да изкараш пари, а средата, в която живееш, да бъдеш Човек. Да имаш с кого да споделяш. Аз се радвам, че от дълги години успявам  сам да си задвижа нещата така, че да продължа да имам самостоятелен  бизнес. Другото е, че винаги съм бил отборен играч като начин на мислене. Винаги съм знаел, че мога да постигна нещата, които искам, като си изградя екип. Сам не можеш – и в живота, и в бизнеса.

–              Намирате ли някакво оправдание за президента Путин заради войната в Украйна?

Не е нормално, когато има война да подкрепяш Путин. В това има нещо сбъркано.

Тримата кандидати на СДС за парламента (от ляво надясно): Йордан Кръстанов, Тони Симидчиева, Румен Христов
Тримата кандидати на СДС за парламента (от ляво надясно): Йордан Кръстанов, Тони Симидчиева, Румен Христов